miercuri, 16 aprilie 2014

38. Azi nu avem coşoni, avem π …

5 octombrie 2011

Denecrezutele aventuri ale lui Dom Engineriu în Ţara Vasilcăi
38. Azi nu avem coşoni, avem
π …

    Aluzgârcea, fiul lui Aluzgârcea a intrat totuşi în concediu. A spus că se duce să-l caute pe tac-su, Aluzgârcea, carele era şi el de fapt Alu Aluzgârcea. Când i se pune pata lu Aluzgârcea, nu-i nimic de făcut. Doar că nu mai are cine să facă coşoni. Şi fără de coşoni nu mai funcţionează nimic. Asta s-ar putea numi criză în toată accepţiunea cuvântului. Aşa cum a fost în Grecia, aşa cum a fost şi în România. Aşa cum se spune să nu te încrezi în greci, aşa s-a întâmplat şi în România, unde te puteai încrede în toţi, dar degeaba. Dacă sus sunt proşti, te poţi da şi peste cap, tot o prostie iese.
    Tom Marioni - Pi, 1988
    Într-un caz similar, guvernul din Alabama a luat o hotărîre drastică. A dat o lege prin care se simplificau toate calculele din construcţii, anume ca diametrul cercului să intre în perimetrul cercului fix de trei ori. A fost votată şi de guvern şi de toţi parlamentarii, într-o veselie. Toate calculele s-au simplificat, este adevărat, doar că în acoperişul cupolei Parlamentului a apărut aşa ca o felie de tort neacoperită. La fel, roţile automobilelor, trenurilor, vagoanelor de metrou, aveau o gaură. Nu au putut să accepte nici guvernanţii, nici parlamentarii că nu poţi să dai orice lege îţi trece prin căpuţ. Au trebuit să se facă noi alegeri, să se aleagă un nou guvern, să se abroge legea simplificată a lui π, ca toate găurile ce apăruseră să se astupe de la sine. De atunci lui π i se ridicară statui în toate orăşelele, în faţa primăriilor iar în capitală în faţa Capitoliului Alabamez.
    Văzând Vulpi5 ce mare valoare are π în unele state, nici una, nici două, veni la mine şi propuse ca până vine Aluzgârcea din căutări, în loc de coşoni să dăm drumul la producţia de π … N-am avut nimic împotrivă, urma doar ca acea Colibă a Ţiganilor să sufere unele adaptări, necesare trecerii la producţia de π … Pe acoperişul rotund şi ţuguiat s-au înscris cifrele magice ale lui π … în sistemul zecimal iar Porţii Dacilor din Cosoneştii de peste Apă i s-a dat forma lui π… Acum toţi cei care intrau în ZONĂ trebuiau să intre prin π … Iar cele două fete, Amare şi Amică, ce nu l-au urmat pe Aluzgârcea în peregrinările sale extrazonale, au fost învăţate de către Vasilca cum să frece π … , tot aşa cum frecau înainte coşonii. Vulpi5 îşi montă acolo un calculator şi când îi dădu drumul începură să curgă prin ecran toate cifrele lui π …, adică 3,14159265358979323846264338327950288 … şi aşa mai departe. Nu era nici o şansă să se oprească această producţie. Fetele aveau grijă de frecat iar toţi vizitatorii ZONEI stăteau acum la coadă şi-şi dădeau şi ultimul bănuţ să apuce ceva din π …
    Şi aşa, cu ajutorul lui V5 şi al lui π am ieşit din impas. Iar cele două fete-fete, numai cu coada lui V5 erau pe după gât.
    La Bucureşti a ieşit mare scandal. Cum de ZONA se descurcase şi ditamai ţara se înfundase. Păi cu Lei şi cu Euro-Lei, ce să iei? Au sărit cu toţi în sus. Dar ce, noi n-avem π …? Ia uitaţi, Coana Nuţi are π … de aici până-n Pleşcoi. Iar la frecat stă însuşi Chiorul, ca la cârma neamului. De ce n-o merge treaba? Ai, ai, ai!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu