marți, 15 aprilie 2014

78. Povestea Dacului Călător



Dacul călător, din amintirile unui anonim din secolul XVI ...


Denecrezutele aventuri ale lui Dom Engineriu în Ţara Vasilcăi

 78. Povestea Dacului Călător

 - Ce-am văzut eu dincolo n-a văzut nimeni până acum. Şi nici nu cred că o să mai vadă cineva. A fost o întâmplare că am putut vedea ce am văzut şi mai ales că m-am şi întors.
 Păi şi stătea omul ăsta pe prispă la Vasilca, ce-i pusese în faţă de-ale gurii, de, nişte slană tăiată subţire, aşa ardeleneşte, cam de două degete, două cepoaie de-alea lungi, zise de apă, ce nu ustură prea tare, dar pe care tot le pocnise dânsa cu pumnul de masă de era să le sară miezul cel subţire în ochii omului. Câţiva cârnaţi afumaţi şi tari străjuiau masa şi o glajă plină cu sulincă, de-aia de-ţi perfora burţile de nu luai înainte slana. Mai era şi-o pită ruptă-n două, să se răcescă mai repede, făcută la ţest de Dom Camion, de-ţi muta şi ea nările cu mirosuri aburinde, că abia era scoasă de vreo jumătate de oră şi pusă pe-un taler mare de lemn.
 Omu era pus pe povestit, dar parcă nu-i venea să lase bucatele nemişcate. Parcă se uitau la el şi voiau să-i sară în gură singure cum încerca să spună ceva.
 - Da’ nişte brânză n-ai fumeie?
 - Da cum nu, unde-mi fură creierii? Camioaneee, adu şi tu nişte brânză d-aia cu leurdă din butoiul cela din zemnic, vezi că e ăla din stânga, cu petra pe capac, să nu intre mauşii înlăuntru, că purmă se păstrează acolo aşa săraţi pân’ la anu’.
 - No hai că aduc acu, da nu le mai zice mauşi, că stă şi Vulpi5 cu gura aia ascuţită căscată tare, că nu ştie decât de mausul lui american, cel cu coada în abacul ăla ilectric, că nemţi nu mai sunt pe aici neam. Şi stăi să aduc şi nişte pătlăgele roşii şi nişte cucumări de-aici din spate, să meargă toate, una dupe alta.
 - Adu omule, adu şi vino de stai aici cu noi, că o crede omul ăsta că mă ţii doar aşa, de ochii lumii.
 - Hai că vin acum. Da’ du-te şi cheamă şi pe Dom Engineriu, să audă şi Dom Engineriu pe unde fost-a omu’ ista.
 - Da’ nu-l vezi că stă acilea în spatele meu? Dară dânsul l-a adus pe Om aci, că se rătăcise, de nu mai recunoaşte locurile. Unde crezi că l-a găsit? N-o să crezi, în Poiana Omului, umbla de ici colo ca un bezmetic şi bombănea şi dădea din mâini. Parcă nu-i venea să creadă că s-a rătăcit.
 - Da’ hai omule şi scoateţi căciula ceia şi pun-te pe mâncat, că noi am mai luat cevaşilea şi înainte.
 - Lasă-l Vasilco, ce ştii tu, asta e căciulă de domn, nu vezi că e-ndoită în faţă? Astea nu se scot nici la masă nici la beserică. Nu ştiu dacă noaptea …
 - Da chiar că n-o scot, că mi se face frig. Aşa o port decând eram mic şi mi-o îndesă tata pe cap.
 - Dară nu face ceva pişcători pe dedesubt?
 - Mai face, dece să nu facă? Ei unde să trăiască? Da nu vă fie frică, nice unul nu mai pică. S-au învăţat cu mine, eu sunt şi mama şi tatăl lor.
 - Ai, ai, ai, ia auzi Dom Camion.
 - Aud, aud, da’ fiecare cu ai lui. Băi frate-miu, mai bine scoate-ţi-o totuşi puţin şi toarnă nişte sulincă pe claia ceea, să bea şi pişcătorii. Da’ de unde eşti de fel?
 - De pe-aici, de mai de sus, acu’ văd că-i zice Grădiştea. Urâtă vorbă. Sună a pustiu.
 - Aşa şi e. Vara mai vin ceva arhei napoci de mai scurmă pe acolo, doar, doar s-or lămuri ce or fi găsit ăia de veniră pe de dinaintea lor. Da’ nu stau ei mult, că n-au nici televizor nici manele, nici curea lată în care să-şi îndese purcoaiele de cosoni din cei făcuţi de AluZgâncă, fiul lui AluZgâncă din pâinile alea de fier ce ies noaptea din pământ de-l fac să plângă pe Dom Iaroslav. Să plângă după dinţii lui de altădată cu care scotea cuiele cele înflorate de prin sanctuare. Se uită şi el cu tristeţe la jimblele făcute de daci, dar pe care niciun arheu nu le mai poate mesteca. Ce dinţi trebuie să fi avut dacii cei mari …
 - Mare dreptate aveţi Dom Engineriu, glăsui Vasilca. Da luaţi din bucatele astea odată, că vi le mănâncă vulpile din traistă. Nu tu mamă, nu tu V5, tu eşti cuminţenia întruchipată. Dacă ai mânca şi tu din când în când câte un şoaric ar fi grozav, că aşa doar cu cornul şi cu iaurtul cela acru pe care vi-l dau la şcoală o să grapi poiana cu coastele.
 - Voi dece nu mâncaţi şoaric tanti Vasilca?
 - Uite că începu şi ăsta. Uite aici nişte lăptic V5, creşteţi-ar urechile mari, mari, ca alea de … Ei, lasă.
 Ne puserăm toţi pe mâncat de nu mai ştiam ce trosneşte, cepoii sau dinţii noştri. Barem omul ce-l găsisem sus prin Poiana Omului, parcă nu mâncase de douămii de ani. Se vedea cum i se umflă burta, mai slăbea brâul şi se punea iar pe ronţăit un cârnaţ.
 - Şi zici că eşti din Grădiştea?
 - Nu sunt din Grădiştea, sunt din Sarmis, de pe dealul Sarmisului. Aveam casa cu vedere la Piaţa Mare. Casă bună, cu trei camere, cu etaj, doar lift nu aveam. Zece vaci, o sută de oi, patru câini, şase măgari, şase cai, găini, raţe, gâşte, patru neveste, zece copii, o duceam binişor acolo.
 - Da’ ce făceai mata cu patru muieri? Ce, una nu-ţi era de ajuns? Se băgă şi Vasilca.
 - Şi cine să mulgă vacile, oile, cine să strângă bălegarul din grajduri şi din bătătură, cine să aducă apă, cine să spargă lemne? Fânul cine să-l cosească, să-l întoarcă să se usuce, să-l căpiţeze? Hai?
 - Da’ pe Cugireni îi ştii?
 - Pe Sugireni? No, cum nu. Îs mulţi cu numele ăsta şi la noi în Sarmis şi la ei, peste munte, la Sugidava. Tarabostele ăl mare de la ei n-a vrut să dea ploconul şi i-a trimis PreaLuminatul Controlu’ de i-a luat toate pietrele din cetate, iar pe oameni i-a pus jos pe apă, să-şi facă acolo case noi. De …
 Şi continuă Omul.
 - Era prin anul douăzecişidoi al Măreţului Burebista pe scaunul înalt al Dachiei, când i se năzări să facă un pic de curăţenie prin părţile mijlocii ale Danubiusului. Cetele de boii, taurisci şi vacci şi-o cam luaseră în cap şi dădeau iama prin femeile dacilor. Vezi bine că aveau şi ei femei, boiie, tăuroaice şi vacce, dar ale lor erau departe, prin părţile celteşti, unde şi-or fi găsit şi ele pe careva să le întreţină. Ştiţi cum se face întreţinerea la femei, nu?
 - Da’ cum să nu ştim Omule? Cu zgărzi, cu brăţări de-alea cu şerpoaice cu două capete, cu ringuri, voi le spuneţi inele, cu tot ce străluceşte dacă se freacă.
 - Aşa, aşa, vezi bine. Uite aşa cum are Doamna Vasilca peste tot.
 - Cum peste tot, Omule, ce ştii tu şi nu ştiu eu? Dom Camion era zbârlit tot.
 - Ei, că aşa e vorba noastră la daci, pe aici pe sus, nu te supăra şi mata acum.
 - No, nu mă supăr, că nu-i niciun bai. Doar Vasilca e şi ea purie şi ştie de toate, de-mi dă lecţii şi mie.
 - Aşa, aşa, păi vezi? Şi dădu PreaLuminatul sfară în ţară, de fapt sfară de la munte la munte, cum să se adune toţi dacii, ceia care pot, să-şi ia ce arme mai aveau pe acasă, iar care n-aveau să vină la Sarmis acolo sus, să le dea Mai Marele Faur tot ce le trebuie, sabie mai lungă sau mai scurtă, dreaptă sau mai coroiată, după cum voia fiecare, arc, săgeţi de-alea şi greceşti şi romane dar şi de cele ascuţite tare, de treceau prin trei romani cu armuri cu tot, de arătau parcă taman bine să-i pui la fript colo pe soarele cel de andezit, ce tocmai era gata, dară nimeni nu ştia la ce este el bun. Eeei, săgeţilor alea le zicea lumea că-s ţărăneşti, dacice, dar străinii se îmbulzeau să le cumpere cu butoaiele, dar le ziceau scitice, ca să nu plătească timbru la vamă, că ar fi cică doar în trecere prin Dachia. Nu era uşor, fiecare trebuia să-şi găsească pe careva să le ţină locul pe acasă, că nu toţi aveau copii mari sau fraţi care să se poată îngriji de toate muierile, să nu se ia de peri. Că la răzbel pleci dar nu ştii când te întorci ba nici măcar dacă te întorci. Iar drumurile, drumurile erau că mai bine n-ar fi fost. Erau ca nişte autostrăzi. Cum treceai Marisul, spre răsărit, spre Tissus, până după Danubius, totul era o mlaştină. Iar Măreţul Burebista nu mai era nici el un tânăr zeu muşchiulos, aşa cum se vedea prin statuile din Histria pe care i le ridicaseră neguţătorii greci drept răsplată pentru arderea polisului, ci doar un moş edentat total, şchiop şi fornăit. Şi fiece dac mai înstărit venise cu cinci, zece daci din cei ce-l ajutau prin gospodărie, să-i care lucrurile, brânza, slana şi sulinca, dar şi ca să nu rămână ei singuri cu muierile lui, căci nu se ştie niciodată ce le trece prin căpuţ şi unora şi altora. Paza bună trece primejdia rea spunea până şi bunicul lui Burebista, până să-i băge un vecin o suliţă între coastele patru şi cinci din stânga, cum te duci. Se făcu el bine, se lipi cu totul, dar când alt vecin îi puse nişte suc de cucută în vin, Burebista fu nevoit să taie toţi butucii de vie, doar, doar l-o scăpa pe bunică-său. Dar degeaba. Nu de la vin era ci de la cucută. Şi n-o să tai toate cucutele din ţară, nu se ştie când mai ai o nevoinţă.
 Şi merseră de tăiară dacii la celţi, fie ei boii, taurisci sau vacci până obosiră. Pe nevestele tăiaţilor, după ce le încărcară în căruţe cu pradă cu tot, le trimiseră spre Dachia cu câte un dac din cei cu care se ajutaseră. Că de, cu cât mai multe cu atât mai bine. Dar să n-aibă pretenţii. Să se descurce şi ele cum or putea, că de, nu mai erau de 12 ani, aşa cum era datina şi la celţi şi la daci cu începerea jocului. Am mers până la Biatec (Aquincum), lângă Danubius, unde făcurăm o cetate pe un deal, aşa ca la noi acasă, cu ziduri de piatră, la marginea limesului roman. Îi ziserăm Biatecdava şi nu cred să fi îndrăznit careva să-i dea între timp alt nume. Puse PreaLuminatul să se bată şi nişte monede pe care cică ar fi fost chiar Marele Burebista, călare pe un cal înalt, în plin galop. Doar că Marele Burebista mergea doar în căruţă, între perne, să nu-i facă drumul bătături la locul cela pe care se stă deobicei la masă. Şi-l mai apucă pe PreaLuminat o cufureală mare, de ziceai că tot Danubiusul trecea prin dânsul, aşa mocirlos ca după o inundaţie. Şi doar atât mai apucă, să dea din mâna cea dreaptă, spre casă, înapoi. Şi se puseră toţi în mişcare, salutând voioşi pe moşii şi babele, adică pe toţi cei celţi şi boii ce trecuseră de treizeci de toamne. Aceştia, vezi bine, erau şi ei mulţumiţi că scăpaseră cu viaţă, scăpaseră şi de nurorile cele deşuchiate şi se puseseră deja care să are, care să însămânţeze, care să înţepe o căprioară şi s-o pună la proţap.
 Mie treaba asta cu întorsul acasă nu îmi convenea deloc, mai ales că dosisem şi eu într-o pădure două vacce cu care mă înţelegeam foarte bine. Ele nu ştiau daca iar eu nu ştiam vacca. Dar în rest ştiam totul despre ele şi ele despre mine. Dimineaţa eu plecam după vânat şi după iscodit ce mai era prin casele din jur iar când mă întorceam cu sacul plin, cele două vacce mă aşteptau cu tot ce aveau în faţă. Puneau repede masa, scoteau o sulincă de-aia de a lor cu iarbă verde înlăuntru şi apoi trai pe vătrai cum zicea o babă pe la noi prin Sarmis. Erau vesele tare, cred că se cam gâdilau la rădăcină, cum spunea iar baba ceea, Sarma, na că mi-am adus aminte şi cum o chema. Făcea baba aia, Sarma din Sarmis, nişte sarmale de-ţi curgeau balele toată ziua doar gândindu-te la ele. Că de-aia le şi zicea sarmale, că erau făcute de Sarma din Sarmis.
 Şi într-o zi, dis-de-dimineaţă, numai ce ne punem toţi trei într-o căruţă, cu de-ale gurii, cu fân pentru cai, cu căţeaua legată cu o frânghie, cu două vaci-vaci legate şi alea, ca să avem ce mulge şi hai la drum. Dar nu spre răsărit, spre Dachia mea, ci înspre partea cealaltă, spre apus, unde auzisem că era plin de halemani cuminţi, cică nici de sabie n-ar fi auzit ei. Mă cam săturasem de tăiat la celţi, mai ales că nici ei nu stăteau aşa puşi în rând, să-i tai eu. Iară vaccele mele, nici ele nu se înghesuiau spre răsărit, de unde veniseră cei ce le luaseră vaccii şi boiii lor şi sau îi tăiaseră sau îi legaseră şi-i vânduseră spre miazăzi, romanilor. Nu avusesem de ales. Seara ridicam şi noi coviltirul şi aşa, mai înghesuiţi ne încălzeam precum ne tăia şi pe noi capul. Dimineaţa ne cam dădeau sfaturi cum să ne încălzim mai bine cei de prin părţile acelea, dealtfel oameni foarte săritori. Se oferiseră chiar şi să-mi ţină locul dar găsisem că erau prea generoşi. Aşa că ne trezeam şi noi mai devreme, ne spălam în râu şi beam o cafea din aceea de cicoare, specialitatea locului. Era unul, Frank, ce ţinea o cafetărie chiar acolo în vale, ce făcea o cafea bună-bună, de-i şi zicea Frankcafea. Marca asta o şi depusese la OSIM-ul lor şi mai există şi acum, doar că de, cu atâtea crize şi războaie, lichidul acela dulce şi parfumat a ajuns o poşircă puturoasă şi greţoasă.
 Ne duserăm spre apus, încet, încet, mai punând vaccele să pască şi să mulgă vacile, căci iarbă mare şi fragedă era prin toate poienele pădurilor de pre acolo. Drumuri erau destule, le ziceau Via la toate, căci pe acolo se duceau butoaiele cu vin de pe Danubius şi de pre Rhein. Noi ocoleam însă Viele cele late, erau prea umblate şi de soldaţi de toate naţiile şi culorile, de lotri cu arcuri mici şi cu săbii mari. Preferam dromosurile cele încâlcite, din acelea de abia îţi puteai duce carul prin ele. ne mai opream, mai culegeau şi fetele de-ale gurii, mai strângeam şi eu ceva lemne pentru foc, vacile mai păşteau şi ele din fânul de pe pajişti, nelăsând deoparte nici macii şi nici garofiţele. Eu mai săgetam vreo căprioară, vreun breb mai insistent, vreun viţel de bour răzăcit. Trai pe vătrai. Ne aşezam într-o poiană mai mare, cu ceva apă prin preajmă, vaccele găteau şi eu le soileam. Şi uite aşa, din soilit în soilit, m-am trezit într-o dupămasă că nu mai erau nici căruţa, nici vacile şi nici măcar vaccele. Mă durea şi capul şi scalpul, de parcă nu erau ale mele. Şi nici poiana nu semăna cu cea în care făcusem popasul. Strigai după ele, după vaccele mele, dar degeaba. Nimic, nimic. Într-un târziu dădui de Dom Camion de la care n-am înţeles mai nimic, doar că să vin cu el, că aşa e mai bine.
 - Şi ce, nu e mai bine aici, Omule decât în Poiana Omului, acolo unde te găsii? Umblai capiu pe acolo, strigai şi bodogăneai singur. Aici eşti între oameni.
 - Dar unde sunt vaccele mele frumoase, vacile cele lăptoase, cosonii mei cei verzi, unde sunt toate? Şi aflai că nici Sarmis nu mai este, deci nici nevestele mele, nici avutul meu. Ce mă fac eu acum, sunt singur pe lume!
 Vulpi5 începu să râdă în hohote.
 - Nu-i frumos, V5 să râzi de nenorocirea Omului. Noi trebuie să-l ajutăm.
 - Dar nu vă uitaţi la el?
 Ne uităm. Faţa Omului se lungea, se lăţea, arăta ca o dihanie apocaliptică, dar rânjitoare. Aerul devenise încins, tremura, Omul începu încet, încet să se destrame. Pământul se cutremură, nu tare, dar doar ca V5 să cadă cu cracii toţi în sus, scaunele noastre să se rotească şi de dedesubt să se audă un muget.
 - Ce e asta, Tati?
 - A, mai nimic, V5, stai liniştit. Nu e decât un cutremuraş. Să-l fi văzut pe cel din 1977 …
 - Dar la 1812 cum a fost, Tati?
 - Obrăznicătură mică şi pufoasă, hai mai bine să terminăm bucatele astea bune ale Vasilcăi, căci Omul ăsta nu se mai întoarce, sigur. Nu era din lumea noastră.
 Dom Camion se scărpina în nas cu multă seriozitate.
 - Dar poate că ar fi bine să mai dau o raită prin Poiana Omului. Poate că sunt totuşi pe acolo cele două vacce şi or fi rămas singurele …
 - Ba să stai aici, să mai tai vreo trizeci de steri de lemne, că nu avem cu ce să încălzim camerele când or veni oamenii la schi la iarnă! Nu mai hălădui după vacce singurele!
 Grea viaţa la Cosoneşti. Treizeci de steri de lemne! Ia auzi ce-i dădu Vasilcăi prin cap!
 Se făcu seară şi dragele mele fetiţe şi dragii mei băieţei, ia să ne ducem cu toţii la culcare, căci cine ştie ce-i mai trece Vasilcăi prin cap. Căci lui Iţic i-a trecut o săgeată de aia scitică uite aşa de mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu